Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. augusztus 4., vasárnap

Frangipane, a finom klasszikus

Készíthetjük kerek tortaformában, vagy szögletesben, de a muffin sütőt is használhatjuk. Szeletelhetjük téglalapra, vagy háromszögre. Mert, hogy a lényeg a mandula krémben rejlik, ettől Frangipane a Frangipane.
1732 - ben a francia cukrász szótárban már a mai megnevezéssel szerepelt az édesség.
Eredetileg mandulával ízesített vanília krém volt a töltelék, csak később alakult olyanná, ahogy ma ismerjük.
A története egészen 16. Lajos udvaráig vezethető vissza, ahol is egy olasz nemesember, Marquis Muzio Frangipane bemutatta a mandulával illatosított kesztyűt, ami hatalmas sikerre talált akkoriban. Ezt a divatot lovagolta meg egy francia cukrász és készített mandulás édességet. Később, ha egy süteménybe mandulaolajat, vagy mandulát tettek, gyakran kapta a Frangipane nevet.

Ahozzávalók és az elkészítése:
- omlós tészta
- a tepsi méretétől függően ugyanannyi vaj, mandula örlemény, cukor és 3-4 tojás.
Egy közepes méretűt megtölthetünk, ha mindenből 20 dkg-ot használunk, és három nagyobb tojást, meg egy - másfél bögre gyümölcsöt.
A tepsit kibéleltem az omlós tésztával fél centi vastagon, megkentem két evőkanál lekvárral.
Habosra kevertem a vajat, a cukorral és hozzáadtam a manulát, majd egyesével a tojásokat.
Nekem rengeteg szedret sikerült szedni, ezért a tésztába is kevertem, de elég, ha csak a belesímitjuk a mandulás keveréket a tészta ágyba és megszórjuk a tetejét gyümölcsökkel.
190 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
Melegen és hidegen is nagyon - nagyon finom. A mandulás vaj csodás krémes tésztává alakul sütés közben. A gyümölcsöktől pedig kicsit savanykás lesz a kívül ropogós süti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése