Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. augusztus 7., szerda

Bouillabaisse, francia halleves

A legenda szerint Venus istennő főzte férjének Vulcanos-nak először ezt a tápláló hallevest, hogy álomba ringassa, és persze ezalatt Marssal randevúzott.
A Bouillabaisse Franciaország, Provance tartományából, azon belül is Marseille - ből származik.
Az ételt nem a különböző halak, feldolgozása határozza meg, hanem három elmaradhatatlan fűszer, a sáfrány, az édeskömény, és a narancs héj. A bouillabaisse szó eredeti jelentése utal a leghatározottabban a leves másik lényegére: „bouillir”: forr, forralni, és az „abaisser”: redukálni, beforralni. Gyors, erőteljes forralás, sűrítés.
 1830 táján említik először ezen a néven a franciák a gyors forralásra utalva. Először a kis halászfalvak egyszerű halászai főzték ezt a levest azokból a halakból, amelyek visszamaradtak, már nem volt eladható. Ez is azt bizonyítja, hogy legkevésbé a hal fajtája, minősége volt a döntő. Persze az sem mindegy, mert skorpió hal nélkül nehezen elképzelhető a leves(ez a halfajta Marseille-ben honos), tengeri angolna, dorade, rombuszhal, ördöghal, tengeri sün szintén került a korai időkben szabadtűzön használt fazékba.

Elkészítése.
1,5 kg tisztított vegyes tengeri hal, scampi, kagyló
1 nagy fej hagyma
3 evőkanál olívaolaj
80 dkg hámozott paradicsom
30 dkg szeletekre vágott burgonya és répa
1 édeskömény
egy negyed narancs héja
  babérlevél
  fokhagyma
  sáfrány
  só,bors
  kakukkfű
1 l hal alaplé
 Hagymát olivaolajon megpárolom, belerakom a paradicsomot, az édesköményt és a fűszereket. Felöntöm alaplével és puhára főzöm, majd lepaszírozom a fűszeres levest és visszarakom főni a krumpival, répával és a halszeletekkel. Fél óra alatt puhára fő. Kétféleképpen is az asztalra kerülhet, pirítóssal, mint egy gazdag egytálételként, vagy, előbb a gazdag leveslét feltálalva, majd a halakat külön, burgonyakörettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése