Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. július 29., hétfő

Tarte Tatin, Upside-down cake, Fordított almatorta

Az alma felhasználása a sütikészítésben nagyjából megszámlálhatatlan. Édes, savanykás, roppanó gyümölcs. Könnyű bánni vele, finom sütve - főzve.
Az omlós tészta a másik kedvelt fajta ugyanebben a témában. Finom keksznek, vagy megformázva például kosárkáknak, kiflinek, gyümölccsel, dióval, mákkal, lekvárral töltve és még sorolhatnám.
Így talán nem véletlen, hogy a fordított almás süti világhódító útja még mindig töretlen.
Franciaországban, Lamotte - Beuvron -ban ma is működik a Hotel  Tatin, ahol egy véletlen, vagy talán egy konyhai baleset miatt megszületett a Tatre Tatin. 1880 - ban Stephanie és Caroline Tatin, a Tatin nővérek tulajdonában működött a hotel. Stephanie üzemeltette a konyhát és látta el finomabbnál - finomabb falatokkal a vendégeket. Az egyik nagyon sűrű napon ha igaz, Stephanie a tűzhelyen felejtette a cukros vajban karamellizált almát, amit az almás pitéhez készített elő. Ezért támadt az ötlete, hogy talán még megmentheti az édességet, ha bevonja a serpenyőben lévő almaszeleteket egy réteg tésztával és úgy süti meg. A vendégek imádták az új találmányt és ettől a naptól bekerült a menübe is az édesség. Mindazonáltal ez a fordított technika nem volt új akkoriban, már 1841 -ben M. A. Careme megemlített egy édességet almával és talán más gyümölcsökkel a Patissier Royal Parisien -  ben. Mindenesetre ebben a hotelben vált igazán híressé és pedig eleinte a tartomány neve után 'tarte Solognotte' néven. Csak évekkel később a nővérek halála után, a legenda szerint Louis Vaudable megkóstólta valahol a süteményt és kinyomoztatta egy éttermi kritikussal a receptet, majd felvette a saját étterme azaz a híres Maxim menüjébe Tarte Tatin néven.
Az elkészítéséhez fontos valami keményebb, nem főző almát használni, különben szétesik a sütés során. Én Pink Lady - t használtam. Nem szedtem le a héját, hogy még mutatósabb legyen s sütemény.
Az elkészítéshez vegyél elő egy kerek tepsit. Pár kanál cukorral és pár kanál vízzel főzz cukorszirupot. Ha mondjuk 15 centis a formád elég lesz kb - 3 - 4 kanál púpos evőkanál cukor.
Ott kell állni mellette, mert könnyen megég a cukor. Ha kész, szép sárgás lesz és sűrű, mint a méz.

Öntsd a tepsibe, hagyd egy picit hűlni. Ezalatt szeletelj fel 2 - 3 nagyobb, almát vékonyra. Erre már nem kell cukor, csak egy fél citrom levével csorgasd meg. Ettől a színe is szép marad és kellemesen citromos lesz a süti. Rakd ki szép sorjában a tepsi alját vele. Figyelj rá, majd a megfordított sütin kifelé szeretnéd a héját, most a szelet közepe álljon felfelé. A maradék almát, csak úgy szord rá a tetejére és simísd el.
Nyúts ki egy fagyasztott levels tészta csomatot egy centi vastagra és tedd  az almák tetejére. Vágd körbe a kiálló részeket és igazítsd el a széleket, a közepébe pedig készíts egy lyukat, hogy tudjon lélegezni az almád
 Rakd 180 fokos sütőbe, amíg szép pirosra nem sül a tészta. Ha kész, kicsit hagyd hűlni, mielőtt kiborítod a tepsiből. Semmit ne hagyj veszni. A tepsi aljában, ha marad karamell, csórgasd a Tatinra.
A végeredmény nagyon finom lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése