Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. július 28., vasárnap

Mille-feuille, az ezer leveles sütemény

Mille - feuille, Napoleon, vagy Francia krémes. Mindhárom név ugyanarra a levelestésztás, krémmel töltött édességre utal, csak ahány ország, annyi variációban készítik.
Nagy lapban is kisüthetjük a tésztát, vagy méretre vágva egyesével. Ha nem akarjuk, hogy ilyen kis pufi párnácskákat kapjunk, mint az enyémek lettek, a tepsiben előkészített tésztát fedjük le sütőpapírral és erre rakjunk egy üres tepsit, majd az első néhány percben ezzel süssük.
Szépen megtartja a formáját így, de nekem tetszenek ezek a kis felfújt tészta párnák.
Az eredetét nem tudjuk, de írásban 1651-ben Francois Pierre La Varenne bemutatta az édességet a La Cuisinier francois-ban.
A másik verzió szerint azért nevezik Napoleonnak a sütit, mert a Császár kedvence volt. Sőtt tovább is van. Az is lehet, hogy egyszerűen csak elértették a Napolitain szót, ami annyit tesz, hogy Nápoly városából származó, mert az olaszok szerint itt készült először ilyen levelestésztás habos krémes süti.
Ebbe a szép sorba még a szülővárosom Szeged is belekeveredett, mert ott készült először ez az édesség karamell- réteggel a tetején. Szegedíner torta néven.
Nem bonyolítottam túl a készítését, bolti levelestésztát használtam. Egészen vékonyra nyújtottam és egyforma méretű téglalapokat vágtam ki belőle.
Tepsibe tettem, megszórtam porcukorral és pár percet sütöttem 180 fokon. Mikor megemelkedtem és amúgy is terveztem, hogy megfordítom őket, újabb réteg porcukrot szórtam a lapokra.
Pár perc alatt szép pirosra sűltek.
Hagytam teljesen kihűlni, ezalatt felvertem egy doboz tejszínt néhány kanál cukorral, egy fél citrom levével és a reszelt héjjával és egy vanília rúd kikapart magjaival.
Ezt a mesés illatos krémet töltöttem habzsákba és végig pöttyöztem vele a kis téglalapok hosszabbik oldalát. Ezután jött a friss áfonya. Amikor a második réteg következett, előbb a tészta aljára is nyomtam a krémből, hogy stabilan álljon a süti.


Tradícionálisan 3 tésztaréteg kerül egymásra és a tetejére még egy kis porcukor. De ettől nem kell félni, a citromkrém és az áfonya pikáns savanykás íze ellensúlyozza a sok porcukrot és az összhatás nagyon kellemes, a roppanó tésztával és a lágy krémmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése