Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. július 15., hétfő

Mandarin ecet

A kedvenc nyári salátám, jégsaláta ágyon paradicsom, uborka, friss zöldhagyma, hófehér kecskesajt kockákkal és néhány csepp finom ízesített ecettel.
A salátákban sokszor a joghurtot, vagy más szószokat bolondítjuk meg még egy kis fűszerrel és az ecetet csak használjuk, ahogy az üvegben van. Ami érthető, mert hatalmas a választék. Mindenféle balzsam, fűszeres és különleges ízekből válogathatunk.
A gyümölcs eceteket, mint például a fűszeres olivaolajat, mi is elkészíthetjük.
Persze a tradícionális változat egyáltalán nem gyors és egyszerű. Jóféle borban, vagy ciderben érlelik a friss gyümölcsöt. Ezekből az eszenciákból elég néhány csepp a kész halra, salátára, vagy akár fagyira.
Természetesen nem is kísérlem meg a lehetetlent.
Amire szükségünk lesz, az most épp két szem mandarin, egy befőttesüveg, az üveg méretével eggyező mennyiségű víz és ecet fele arányban és néhány kanál cukor.
Az ecetnél lehet játszani az ízekkel. Akár fehérborecet, vagy balzsam, de sima háztartási ecettel is megpróbálkozhatunk. Gyümölcsből is az idénynek megfelelőt használhatjuk, hogy egy kicsit megőrizzünk valamit a nyárból. Érdemes több kis üveggel készíteni, mert úgyse kell sok belőle.
Ha málnát, epret használunk szét is nyomkodhatjuk villával, hogy jobban kijöjjön az íze. A képen felfűztem hurkapálcára, csak mert így konyhadíszt is készítettem.
Az elkészítése annyi volt, hogy összeforraltam az ecetet a vízzel és a cukorral. Épp csak egy percig forrt, a gyümölcsöt is beleforralhatjuk egy pillanatra.
Majd, még melegében üvegbe szedtem és fejjel lefelé egy konyharuhában várja, hogy kihüljön.
Néhány napig mindenképp várni kell a felbontással. Egy-két hét csak jót tesz neki. Hogy meddig tartható el, elméletben sokáig, de majd kiegészítem a bejegyzést, ha lesz újabb fejlemény.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése