Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. július 22., hétfő

Clafoutis, a gyümölcsös reggeli

A tradícionális francia desszertet a cseresznye szezonban főleg reggelire készítették.
Amit egyszerű elfogadni, ha az állagára gondolunk. Mert hát a tésztája nagyon hasonlít a palacsintára. Sőtt. Ha megunom a palacsinta sütögetést, akkor a maradék tésztát egy kis gyümölccsel megsütöm a sütőben. Ugye milyen egyszerű?
A neve a clafotís szóból ered, ami annyit tesz, 'töltsd meg'.
Limousin régióból terjedt el a recept az országban, majd mindenfelé a világban. A cseresznyés változat a legtradicionálisabb, de bármilyen más gyümölccsel finom. Készítik almával, rebarbarával, csokoládéval, szederrel, vagy eperrel, körtével. De akár sósan, paradicsommal, padlizsánnal, pármai soknával is. Itt van egy szilvás változat fotója.


Frissen, langyosan a legfinomabb. Tálalhatjuk tejszínnel, vanília fagyival, vagy joghurttal.
Még egy példa a finom, meleg édes reggelihez, ami a kedvencem.
A recept pedig
2 bögre cseresznye
2 evőkanál mandulaörlemény
3 tojás
1 bögre cukor
fél bögre liszt
egy csipet só
1 bögre tej
néhány csepp mandula és vanília extract

Egy kivajazott serpenyőben egy pillanatra vajon átforgatjuk a kimagozott cseresznyéket. Összeállítjuk a tésztát, ami tulajdonképpen, egy palacsinta tészta. A tejjel és a tojásokkal elkeverjük a cukrot majd belerakjuk a mandulát, a lisztet és az aromákat és simára keverjük az egészet.
Ráöntjük a cseresznyére és 180 fokos sütőben néhány perc alatt készre sütjük. A tészta kívül egy kicsit megbarnulhat, finom ropogós kérge lesz, de belül krémes marad.

1 megjegyzés:

  1. Jelentem, elkészítettem! Fagyasztott meggyből készült. Sajnos a sütőnk elég vacak, bár azért most meglepett, hogy a néhány perc helyett fél órát kellett sütni, mire nem folyt a közepe... A vége felé feljebb raktam a sütőben, lehet, ez volt alapból is a probléma, hogy túlzottan alulra raktam. Vagy az, hogy bár kiolvasztottam a meggyet előtte gázon, de a leve túl nedvessé tette a tésztát (azt nem öntöttem le). Vagy a választott tepsi volt túl kicsi, és lett így vastag a tészta. De ezt nem gondolnám a kép alapján.
    Így végül tízórai lett belőle, reggelire már mást ettünk. Kicsit odaégett az alja, amúgy elég finom lett. Bár szerintem rengeteg az egy bögre cukor. Már most is kevesebbet raktam egy nagyon kicsivel, de legközelebb még kevesebbet fogok.
    Mindenesetre köszönöm a receptet! Egy végtelenül egyszerű, még vacak sötővel is gyors, finom, könnyen variálható desszert/reggeli/tízórai/uzsonna! :) És ad némi pluszt, hogy clafoutis-nak hívják és francia :)))

    VálaszTörlés