Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. június 9., vasárnap

Tepoztecói mangóhó

Frida füveskönyvében találtam egy finom fagyi receptet és gondoltam kipróbálom.
Gyönyörű érett mangókat kaptam a sarki töröknél hozzá. Viszont egyből nagyobb mennyiséget készítettem az alapból, amit eperrel és étcsokival is ízesítettem.
Íme a részlet a könyvből.
"Miért havas a Tepoztlán? Nem tudom, talán a forróság késztet arra, hogy fagylalttal hűsítsem magam. Azt hiszem, a csúcsot örző istenek ajándéka volt, hogy azt a mennyei ízt élvezhettük, amely minden egyes nyalásra egyre jobban olvadt a kezeink között, jelezve, hogy az igazán jó dolgok mind mulandóak.

1 kiló mangó, 2 kanál citromlé, fél kiskanál reszelt citromhéj, fél csésze víz, 3 kanál barnacukor, negyed csésze enyhén felvert tejszín, 1 habosra felvert tojásfehérje.

Meghámozzuk a mangót, a gyümölcshúst levágjuk a magról, semennyit nem hagyunk kárba veszni. A gyümölcshúst felvagdossuk és félcsészényit félreteszünk, abból készül majd a föld a 'hófelszín' alá. Azután a tejszín és a tojáshab kivételével az összes hozzávalót leturmixoljuk. Fém hűtőtálba tesszük, hűlés közben folyamatosan keverjük. Lassanként adjuk hozzá a tejszínt és a tojáshabot. Addig folytatjuk a keverést, amíg 'zúzmarás' nem lesz. 12 órán át fagyasztjuk mélyhűtőben, felszolgálás előtt tíz percel kivesszük."

Az a helyzet, hogy nem vagyok nagy barátja a nyers tojás evésnek, ezért vanília krémet főztem fél liter tejből 3 tojás sárgájával, pár kanál vanilia pudinggal és ehhez kevertem a tejszínt, amikor kihült.
A gyümölcsöket megmostam, felkockáztam és citromlevével, cukorral, meg egy pici vízzel felfőztem, majd visszahűtöttem, mielőtt a fagyihoz kevertem. Külön készült a mangós és az epres.
Egy keveset meghagytam a díszítéshez is. A sütőben dió darabokat pirítottam, amit csak a tálalásnál szórtam a fagyikra.
Legalább 10 órát nem árt hűteni és közben párszor ránézni és átkeverni.
Én a végén csak egy villával kevertem, törtem át a krémet. Teljesen szép fagyit kaptam így is és az íze vetekszik a legfinomabbakkal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése