Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. június 30., vasárnap

Pistachio-Cranberry Torrone

A Torrone, ez a gyönyörű fehér, magvakkal és aszalt gyümölcsökkel pettyezett nugát szelet igen régi találmány. Észak Afrikához, Görögországhoz és Spanyolországhoz kötik. Viszon az újkori torrone bölcsője az olasz Cremona városa.
A történet pedig 1441 - ből indul Cremonából, amikor az ifjú Francesco Sforza és Bianca Maria Visconti esküvői büféasztalán felszolgáltak egy különleges édességet, amit mogyoróval, mézzel és tojásfehérjével készítettek.
Később a spanyol Manual de Mujeres hölgyeknek szóló kézikönyvében feljegyezte a torronét, vagyis a spanyol változatát a turrónt a 16. században.
Sokat nem változott a recept az évszázadok során és ugyanolyan szivesen készítik nagy üzemek, mint helyi kis pékségek is karácsony táján.

A recept pedig,
Másfél bögre méz,
Másfél bögre cukor,
Három nagy tojás fehérje,
Egy kávéskanál mandula aroma,
és két és fél bögre mandula, mogyoró, aszalt gyümölcsök, ami épp otthon van.

A magvakat a sütőben, magas hőfokon 8 - 12 perc alatt pörköld ropogósra.
 A mézet a cukorral és a vízzel vízgőz felett kevergetve olvazd fel és 300 fokig melegítst. Ekkor verd fel a tojásfehérjét és lassan add hozzá a forró szirupot. Ha szép egynemű, akkor még egy kicsit hagyd hülni, majd szórd bele az aszalványokat és az aromát.
Vékonyan kiolajozott alufóliára terítsd el, vagy ostya lapra, és hagyd legalább 6 órát hűlni és pihenni a hűtőben.
Ha elkészült szeleted kis téglalapokra, ha ostya nélkül készíted a szeletek közé vágj hasonló méretű celofánt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése