Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. június 14., péntek

Piccalilli

Nekünk, is van pár zöldség krémünk, amit nagyon jó a pirítosra kenni. Az angoloknak ilyen a szerintem nagyon bájos nevű Piccalilli. A krémbe felhasználhatjuk az idény zöldségeket és megőrizhetjük a zamatokat még pedig egy kis mustáros, fűszeres ízzel vegyítve.
Hanna Glasse 1758 - ban lejegyzett egy receptet, aminek a címe, ' how to make Piko - lilla or India Pickle'. Azaz, hogy készül a Piko- lilla, vagyis az indiai savanyúság. Mert, eredetileg egy indiai ételről beszélünk, amit nagyon megszerettek az angolok. Innen már csak egy lépés maradt hátra a mai Piccalilli receptjéig, amit 1799-ben megtaláhattak az olvasók a The Times-ban.

A recept pedig.
Két kiló zöldség meghámozva, például, karfiol, uborka, répa, zöldbab, paradicsom, hagyma.
10 dkg só, 6 dkg liszt, 20 g mustárpor, 20 g gyömbér, 1 evőkanál mustármag, 1 kávéskanál kömény, 1 teáskanál koriander mag, 1 és fél deci cider ecet, 30 dkg cukor, 10 dkg méz.
A zöldségeket apróra vágjuk, megszórjuk sóval, egy konyharuhát terítünk a tálra és 24 órát hagyjuk pihenni. Másnap hideg vízzel leöblítjük róla a sót.
Egy tálban elkeverjük a fűszereket egy kevés ecettel és egy lábasban felmelegítjük a cukrot a mézet és a maradék ecetet. Felforraljuk és hozzákeverjük a fűszeres lisztes keveréket is és 3-4 percig tovább forraljuk amíg a lisz egy kicsit össze nem sűríti a szószt. Levesszük a tűzről a kész keveréket és belerakjuk a zöldségeket. Alaposan átkeverjük az egészet, hogy mindegyik zöldség darabkát bevonja az illatos szósz és befőttes üvegekbe szedjük, hogy minden üveg teljesen telelegyen. Lezárjuk és hagyjuk kihülni pár pléd között, hogy szépen kidunsztolódjon. 6 hetet érdemes várni az első próba evéssel és még az elkészítés évében fogyasszuk el.
A zöldségek ropogósak maradnak a szószon pedig leginkább az ecetet érezhetjük, mint a mi finoman elkészített savanyúságainkon. A mustáros és a gyömbérek íztől nem kell megilyedni, csak pikánságot ad a krémnek és nem nyomja el a többi ízt.



2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Szia. Amit én megcsináltam, az el is fogyott gyorsan. Ez az eredeti recept. Szóval csak megmarad nekik valahogy.
      A blog főleg a történetekről szól. Receptet csak azért írok mellé, mert többen kérték, de nem vagyok szakács. Szívem szerint nem foglalkoznék a receptekkel, mert ezer helyen megtalálja úgy is az ember, ha érdekli valami.

      Törlés