Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. május 19., vasárnap

Kürtőskalács, chimney cake

Ma megint kipipálhatok egy hungarikumot, amiért nem kell többet boltba menni. Ez pedig a jó öreg kürtőskalács. Több ország is magáénak vallja ezt az édességet, amiért nem haragudhatunk, mert hát olyan finom, hogy ki nem szeretné a saját listáján látni.
A tradícionális készítés szabadtűzön és speciális nyújtófára hajazó rudakon történik. Talán ezért is gondoljuk, hogy ha szeretnénk enni belőle meg kell várni a hétvégét, amikor a mozgóárús erre jár, vagy a karácsonyi vásárt, vagy mittudom én milyen rendezvényt. Mivel nem szerelkeztem fel professzionális eszközökkel a sütéshez, nincs harag, ha az én verziómat, csak hamis kürtősre kereszteljük.
A történetéről a kedvencemet bemásolom. Nem tudom a forrását, mert sehol nem mellékelték.
"A tatár seregek közeledtére a kezdeti ellenállások után, Székelyföld lakossága jobbnak látta elmenekülni.Voltak akik a hegyekbe menekültek, mások pedig a Budvár és a Rez barlangjaiban leltek menedéket. A tatárok pedig, hogy sem megtámadni, sem kicsalogatni nem tudták a biztos és megközelíthetetlen búvóhelyen levőket, elhatározták, hogy kiéheztetik a székelyeket. Ez így ment hosszú ideig, amíg egyszer csak a tatároknak és a székelyeknek is elfogyott az ennivalójuk. Ekkor egy okos székely asszony összekaparta a maradék lisztet, hamuval összekeverte, és hatalmas kalácsokat sütött, amelyeket dorongra vagy magas póznákra húztak és felmutatták a tatároknak: "Nézzétek mi itt milyen jól élünk, míg ti pedig éheztek." A tatárok akik, már alig bírták az éhezést, bosszúsan elvonultak."
A készítés módját se én találtam ki, a neten láttam. Azért egy picit változtattam rajta, mint ahogy ketten se írták ugyanúgy ezt sem.
Akkor kezdjük az elején. Amire szükségünk lesz az bizony néhány nagyobb méretű sörös doboz. Ezen akár grill csirkét is készíthetünk, ha úgy adódik. Szóval nem minden szemét, ami annak látszik.
Ötöt használtam egy sütésnél, ami teljesen jól bevált, nem volt túlzsúfolva a sütő. Szép egyenletesen sűltek a kalácsok.
A kelt tésztánál is csaltam, a kenyér sütőbe tettem 30 dkg lisztet, egy zacskó száraz élesztő picit több mint felét, egy citrom reszelt héját, 3 púpos kanál cukrot, (nálam mindig van olyan amiben pár vanília rúd ontja az illatát és ezt használtam most is) a kenyérsütő adagoló poharában másfél pohár tejet, két nagy kanál sózott vajat, (ha sótlant használsz, keverj a tésztához egy csipet sót)
A többit rábíztam a gépre. Ha nincs kenyérsütőd, csak készíts el a kedvenc kelttészta receptedet. Szerintem itt is beválik.
Másfél óra múlva csak annyi dolgom volt, hogy még egy picit pihentettem a tésztát. Ezalatt ledaráltam egy marék cukorral elkevert diót és gondosan becsomagoltam alufóliába a sörös dobozokat.
A tésztát úgy fél centi vastagra nyújtottam és 2-3 centis szalagokra felvágtam. A fóliás dobozokat egy leheletnyi olajjal kentem át, majd szépen feltekertem rá a tészta csíkokat. Ügyeltem, hogy ha toldani kellett, vizes kézzel jól összeragasszam a részeket és a végén rá is nyomogattam a dobozra a tésztát, biztos, ami biztos.
A következő lépés, hogy ecsettel a tésztát is átkentem olajjal és beleforgattam a cukros dióba, vagy a második adagnál a fahéjasba. Olvastam olyan változatot is, hogy tojásfehérjével kenték át kívülről, szerintem az enyémet kiszárította volna, de ki tudja.
160 fokos sütőbe állítottam a kész kalácsaimat. Viszonylag gyorsan sül, mert belülről is melegíti a doboz és vékony a tészta.
Nálunk szépen süt a sütő, de lehet, hogy néha rá kell kukkantani és átrendezni őket.
Mikor szépen átsült, csak kihúztam belőle a botcsinálta sütőformámat és most egyenként befóliázva várják a sorukat.
Persze, majd szabadtűzön is kipróbálom. Erre olyan változatot láttam, hogy két sörös dobozt fóliáztak egybe és ezen dugtak keresztül egy nyársat. Viszont itt tényleg figyelni kell, hogy szépen rányomkodjuk a tésztát a dobozra, mert ha lemászik sütés közben, hamubasült kalács lesz, nem kürtős.
Diós
Fahéjjas-diós


2 megjegyzés: