Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. május 9., csütörtök

Eva mama almás pitéje, Frida Khalo recept könyvéből

Ma egy almás pitét készítettem Frida ízlése szerint. Nekem egy kicsit morzsálódó lett a tésztája, talán mert nem kell a receptbe tojás. De megoldottam a dolgot egy kis vanília fagyival.
Frida évekig élt Amerikában és Európában is megfordult. Az egyik utazása alatt találkozott ezzel a sütivel, amit később is szivesen készített.

Részlet.
Semmi jóízűt nem ettem a szőke emberek között. Egy rántottára vágytam volna chilivel, meg egy halom tortillával, de képtelenség volt. Az embereknek le kell nyelnie a káromkodásokat, ha jóban akar lenni a mai világgal.
A sütemények viszont ízlettek. Olyanok voltak, mint egy tökéletesen megépített ház. Meg a színes bőrűek vendéglői is tetszettek, Ott minden életteli volt, a zenétől a pincérnő mosolyáig.

Eva mama almás pitéje

2 csésze liszt, 1 kanál cukor, 1 kiskanál só, 10 kanál vaj felkockázva, 6 kanál víz. (Nekem a vízre nem volt szükségem.) A töltelékhez fél csésze cukor, negyed csésze barnacukor, 2 kanál liszt, 1 kanál citromlé, (teljes citrom levét felhasználtam) 2 kanál reszelt citromhéj, 1 egészen kis darab szerecsendió, 2 kilo sárga alma apró darabokra vágva, tej és egy kevés cukor.
Először a tésztát készítjük el. Összekeverjük a lisztet, a cukor és a sót, aztán hozzáadjuk a vajat, és folyamatosan gyúrjuk amíg sűrű nem lesz, akkor a 6 kanál vízzel megpuhítjuk, és ha kemény a tészta, adunk hozzá még vizet. Két részre osztjuk, mindkettőt kör alakúra lapítjuk, és legalább 2 órán át pihenni hagyjuk. Eközben elkészítjük a tölteléket, minden hozzávalót összekeverünk, kivéve az almát, pár kanál tejet és a kevéske cukrot (amit majd a tetejére használunk). A többit feltesszük a tűzre, amíg egyenletesen sima karamell nem lesz belőle.
Akkor tesszük bele az aptóra vágott almát. Az egyik tésztalapot belefektetjük a kerek sütőformába, a széleinek felhajlítjuk és rányomkodjuk az edény falára, azután beletöltjük az almás tölteléket.
A másik körlapot csíkokra vágjuk és rács alakban a töltelék fölé helyezzük. A tészta szélét finoman összenyomkodjuk, ahol egybeér. A rácsot egy kevés tejjel megkenjük, megszórjuk cukorral és a süteményt 10 percen át 200 fokon sütjük.
Ezután 180 fokra csökkentjük a sütő hőmérsékletét és hagyjuk sülni 40 percent keresztül, amíg a leve bugyogni nem kezd és a tészta meg nem pirul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése