Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. április 30., kedd

Tamarillo, paradicsomfa


A Tamarillo ez a kívül fényes héjú, belül apró magokkal pettyezett húsú gyümölcs a paradicsom rokona. Peru környékéről származtatják, de már Új Zélandon is megtalálható, vagy akár nálunk is megterem. Örökzöld növény, a gyümölcsök a lilás bordótól a sárgáig több színben is megjelenhetnek.Eredetileg, csak a sárga és a lila változatot ismerték, a pirosat Dél Amerikában az Auckland faiskolában termesztették először 1920-ban.
1967-ben változtatták a nevét a fa paradicsomról Tamarillóra, hogy ne keverjék össze az emberek a paradicsommal. A neve első tagja, a Tama a Maori 'vezető' szóból származik talán, de vannak akik a  spanyol amarillo (ságra) szóra tippelnek.
A héja keserű, jobb ha nem esszük meg. Az éretlen gyümölcs is kesernyés, amikor már sötétebb és puha a héja, akkor finomabb. A kettévágott gyümölcshúst akár ki is kanalazhatjuk, de pizzára, vagy muffinba is süthetjük. Pirítósra is rakhatjuk, egy csipet sóval. Vagy, ha édesebb a gyümölcs, egy csipet cukorral fogyasszuk.
Vitaminokban és ásványianyagokban gazdag.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése