Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. április 28., vasárnap

Sült Alaska, Baked Alaska


Megint, egy nem túl bonyolult de annál látványosabb édesség mutatkozik be a gaszto történelem oldalán. Egy piskóta szeletre halmozott, finom tojáshabbal bevont fagyira gondoltam.
Mekkora ötlet, nah meg az a könnyű, habos, krémes íz. Kicsit nyáriasítottam a verziómat, a vanília fagyihoz cseresznye aromával kevert tojáshabot készítettem. Már csak a friss gyümölcsszósz hiányzik mellé és kész is a hűsítő.
Charles Ranhofer 1876- ban, az amerikai Delmonico étterem konyhájában készítette  először az édességet. Igaz akkorra már a kínaiaknak és a franciáknak is volt egy hasonló sütijük, mégis ez az amerikai dátum az egyik biztos pont, ahonnan számíthatjuk a keletkezését.

A recept.
Bármilyen jól behűtött fagyi.
Egy vagy két szelet piskóta, (akár alulra és felülre is rakhatunk belőle)
Keményre felvert tojáshab sok cukorral.


A piskótára halmozzuk a fagyit, majd vonjuk be egyenletes vastagságban tojáshabbal. Ha hegyes végű késsel kis köröket rajzolunk a habba a végén mutatósabb lesz.
Majd rakjuk a kész művet a legmagasabb fokra előhevített sütőbe egy - két percre.
Csak épp, hogy kapjon egy kis színt és mehet is az asztalra.
Ha vendégeket várunk előre összeállíthatjuk a fagyis és a piskótás részét és csak a habot kell frissen készíteni.
Egyik változatát a végén rummal is megöntözik és meggyújtják tálalás előtt, de ezt már tényleg, csak a nagyon bátraknak ajánlom. Mindenesetre fantasztikusan mutathat.
Nyugodtan variáljunk a jégkrémekkel, így mindig más édességet kapunk.
Télen például egy csokoládés, diós, nyáron könnyű gyömölcsös íz teljesen megváltoztatja az alapreceptet.
Itt pedig a szeder lekváros, vanília - csokis változat.

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ezen édesség révén rátaláltam a blogodra. Nagyon tetszik, szuper, hogy leírod a receptek eredetét!! Szép munka, gratulálok !! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Aleda. Ha jól tudom, én foglalkozom csak ezzel a témakörrel egyedül.

    VálaszTörlés