Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. március 16., szombat

Bakewell süti

Ha a gasztronómiában történnek balesetek, előfordul, hogy még évszázadokkal később is örülünk neki.
Ilyen baleset áldozata lett a Bakewell süti is, amit elég sok formában elkészíthetünk, vagy megvásárolhatunk.
A boltokban apró kis csomagokban árulják, ami éppen bepasszol az uzsonna mellé. Vagy tortának is megsüthetjük otthon.
Az alap recept ugyanaz mindegyik változatnál. Omlós keksz tészta ágyon lekvár réteg és azon mandulás keverék.
Majd mehet vissza a sütőbe,a végén pedig kerül még némi dekor a tetejére. Például cukormáz, cseresznye, vagy csoki.
Elkészíthetjük lap formában is és szeletelve tálalhatjuk, de ha előkapjuk a muffin sütőt, csinos kis tortácskákat gyárthatunk.
A történet pedig a következö, Angliában, White Horse Inn éttermében,valamikor az ezernyolcszázas években,  készítette el a szakács a mandulás csodát és az egyik kedves vendég annyit mondott a pincérnek, hogy a süti 'baked well' azaz jól megsült. Mivel az eset Bakewellben történt, és a város nevét is kábé hasonlóan ejtik ki, így ráragadt a sütire a név.
Hogy mi történhetett azon a napon a konyhában, arról az a hír járja, hogy aznap egy új szakács kezdte meg a munkáját a helyen és a régi meghagyta neki milyen sütit készítsen. El is kezde és kisütötte az omlós tészta lapot, csakhogy nem lett elég édes, ezért gondolta, feljavítja egy kis lekvárral és némi mandulás krémmel.
A klasszikus recept a következő:

A tésztához:
200 g liszt
2 evőkanál porcukor
100 g vaj
2 tojás sárgája
Összekeverjük a hozzávalókat és tésztát gyúrunk. A tojás mérete miatt, előfordulhat, hogy nagyon száraz lesz a tészta, akkor adjunk hozzá pár csepp vizet, ha pedig túlságosan ragacsos, némi lisztet szórjunk bele.
Majd nyútsuk 3 mm vékonyra és béleljünk ki vele egy magas falú tepsit, vagy a muffin formákat.
15 percre rakjuk 190 fokos sütőbe, persze a muffinoknak nem kell ennyi idő.

Ez alatt össze is állíthatjuk a tölteléket.
100 g vaj
3 tojás
125g cukor
kávéskanál mandula aroma
150g mandula örlemény
25g mandula darabok
6 evőkanál eperlekvár

Keverjük el a mandula örleményt a puha vajjal és a cukorral. Kenjük el a készre sült tésztán a lekvárt, majd a mandulás krémet és szórjuk meg mandula darabokkal a tetejét.
30 - 40 percre rakjuk vissza a sütőbe és javaslom, ha el akarjuk adni a lakást ilyenkorra hívjuk a vevőt, mert olyan csodás mandulás süti illat lesz a levegőben, hogy bárki egyből otthon fogja érezni magát egy ilyen konyhában.
Jó étvágyat.




tulumba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése