Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2013. február 1., péntek

Ízelítő, Camembert sajt

A Camembert talán a  leghíresebb Francia sajt a világon. Exportálják is mindenhová és fontos szereplője a sajtkészítés történetének is.
Használom sütve, romantikus kétszemélyes vacsorákon, a grillezésnél is elfér egy - két alufóliába csomagolt fűszeres darab belőle. Vagy szendvicsbe a saját oliva olajban eltett szárított paradicsommal. De a megunhatatlan változat, csak egy alma és maga a sajt.
A Camembert sajt szülőhazája a Francia, Normandia területe, itt is, ha hihetünk a szájhagyománynak a helyi farmer, Marie Harel keze alatt született meg az első sajt 1791 környékén.
Az elnevezésért se ment a szomszédba, a városka nevével keresztelte el a sajtot, ahol élt.
Ahogy beköszöntött a tizenkilencedik század és vele a vonatok és gőzhajók kora, úgy lett egyre híresebb a sajt és egyre fontosabb a biztonságos szállítás.
1890-ben Ridel a francia mérnök alkotta meg az első egyszerű és olcsó kerek fadobozt, amiben a sajtott könnyen tárolhatták és szállíthatták.
Ez a találmánya is olyan jól sikerült, mint maga a sajt mert azóta is ezt használjuk.
1855 -ben Napoleon asztalán is felszolgálták, hogy bemutassák neki a normandiai városkát és a híres sajtot.
Ha most kóstolod először, bátran válassz csak egy friss bagettet, vagy gyümölcsöket és diót, mogyorót és szobahőmérsékleten fogyaszd.
Vörösbor illik mellé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése