Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2012. szeptember 21., péntek

Ízelítő, Viktória piskóta



Finom aranysárga piskóta, a közepén felvert tejszín réteg, vagy habosra kevert, édes vaj és málnalekvár, a tetején hófehér porcukor.
Ez a híres-neves Viktória piskóta, vagy szendvics, amit eredetileg Anna Duchess of Bedfodnak köszönhetünk. Ez a hölgy volt, aki a 18.században rendszeresen szendvicseket, süteményeket és persze angol teát hozatott az öltözöjébe. Majd átvette az akkor már Európában szokásos délutáni teázást, pontban öt órakor. Amire a barátnőit is meghívta a Belvoi-ri kastélyába.
Később, mikor Londonba látogatott ott is szétküldte meghívóit az öt órai teára és annyira divatos lett, hogy Viktória királynő is szokásává tette. Mivel ez a piskótás süti is új találmány volt akkoriban és gyorsan Viktória kedvencévé vált, ezért meg kapta a Viktória sponge cake nevet.
1874-ben már szerepelt a recept Isabella Beeton szakácskönyvében. (Nekem, csak az 1923 - ban nyomott van meg, de abban is megtaláltam. )
Azóta se változtattak semmit a készítésén, de minek is, úgy jó ahogy van. Egyszerű és nagyszerű. Nem kell sokat pepecselni vele. Esetleg ízlés szerint némi gyümölccsel változatosabbá tehetjük, de én így is szeretem, igaz nem a jó öreg tejes tea mellé, inkább kávéval reggel.
Ennek a sütinek bátran nekikezdhetnek kezdő háziasszonyok is, vagy lelkes kiskukták az anyukájuk mellett.
A recept nagyon egyszerű, csak egy vajas piskótát kell készíteni.
A 15 deka vajat habosra kevertem 3 evőkanál cukorral,majd 3 tojást szétválasztottam.
A sárgáját adtam a  vajas keverékhez, a felvert tojáshabot és a 15 deka lisztet meg fél csomag sütőport kevertem el szép lassan és nagy mozdulatokkal.
Előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem, ami kb. fél óra alatt meg is volt.
Mikor teljesen kihült, három részre vágtam, eperrel felfőzött lekvárral és felvert tejszínhabbal megkentem a lapokat és összeállítottam a sütit. Némi porcukrozás következett majd a legjobb rész, a kóstólás.





2 megjegyzés:

  1. Csodás! Hmmm
    szeretek kalandozni a sütemények világában :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt ki fogom próbálni! Köszi :)

    VálaszTörlés