Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2012. augusztus 17., péntek

Ízelítő, Bogrács

A bográcsozás szerencsére reneszánszát éli, amely nemcsak a gasztronómiai élvezetek jelenti, hanem a társasági, baráti összejövetelek is, ahol a főzés mellett kellemes ki tudnak kapcsolódni az emberek.
Elképzelhetetlen a siker, ha a csábító pörkölt, vagy gulyás illatával belengett kertben, vagy udvarban telik egy vidám baráti este. Mindenkinek vannak speciális fortélyai a bográcsban főzésről és ha némi pálinka is kerül az asztalra, lehetetlen, hogy titokban maradjanak. Így aztán sose sikerül kétszer ugyanolyanra az étel, de nem is ez a cél.

A bogrács szavunk oszmán-török eredetű, eredeti formájában „bakrac” volt és rézüstöt jelentett. Kezdetben a bográcsokat nem fémből (réz, vas) készítették, hanem cserépből. A 15. századtól vált rendszeressé, hogy a főúri konyhákon rézből készült bográcsot használtak. A 18. században jelentek meg az öntöttvas bográcsok, amelyek hamar elterjedtek az országban.
A zománcozott bogrács a 20. század találmánya. Könnyebb lett a főzés, hiszen az ételek nehezebben égtek le ezekben a bográcsokban. Sokan a mai napig ezt a fajta bográcsot használják.

A bográcsokban természetesen sok fajta ételt készítettek, ezért a formájuk és anyaguk is eltérő volt. Magyarországon két alaptípus létezik a mai napig. Az egyik a hagyományos bogrács, amely ívelt aljú, felső részén kitáguló, kerek edény. A másik a halfőző bogrács, amely lapos aljú, felül szűk szájú. 

Mindegy melyik van otthon, ha emlékezetes estét akarsz barátokkal, hűts be néhány sört, vedd elő a bográcsot és nem lesz vendég aki ha a főzésre nem is, de a vacsorára oda ne érne hozzád. De akkor már ezt senki se fogod bánni, mert bográcsban úgysem lehet csak egy személyre főzni.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése