Magamról

Saját fotó
Kedves olvasó, ha erre jársz, tudd, hogy minden sort és fotót az életigenlés alkotott, hogy mindig van remény, merj váltani, akár munkát, országot, párt. Ne félj, magadnak mindig ott maradsz Te. Sose vagy egyedül, mindig van kiben bíznod. Akkor meg mi baj történhet. Utazz, szeress, egyél jókat,igyál finom italokat, aztán a többi jön magától.

2012. március 4., vasárnap

Ízelítő, Fondue

Szóval vendégeket vársz és nincs kedved sokat bajlódni a főzéssel. Ha unod a melegszendvicset, csinálj inkább Fonduet. A boros, sajtos alaprecepten kívül készíthetsz húsosat vagy csokoládésat.

A fondue eredetileg svájci sajtétel, de mára már számos egyéb változata is létezik.
Meghatározó ízét a különféle sajtok a bor és a cseresznyepálinka adja. Társasági események kedvelt étele, melyhez külön fondue-készlet kapható.
Egy svájci síeléshez mindenképpen hozzátartozik legalább egy fondue-est. A fondü szó jelentése "olvasztott" mely a sajt állapotára utal. A készítésénél első alapszabály, hogy minden fondue olyan finom, mint a hozzá felhasznált sajtok. Az igazi ínyencek a három különböző fajtájú sajtból készült fonduet. Egyes szakácsok azt is ajánlják, hogy az összetevőket - sajt, kukoricakeményítő és bor - már egy nappal a felhasználás előtt keverjük össze és az így készült masszát hűvös helyen pihentessük.

Szabály, sajtmasszának soha nem szabad főnie, épp csak rotyognia. Ezt úgy érheted el, ha megállás nélkül kevered. Ami a kenyeret illeti, annál jobb minél több a héja van. Így a sajt jobban megmarad a kenyérdarabkán és a kenyér sem csúszik le a villáról. A klasszikus baguette mellett a lepénykenyér is ideális választás.
Elkészítést úgy érdemes kezdeni, hogy foghagymával kikenjük a fondue edény alját, majd beleöntjük a borral elkevert keményítőt. Utána következnek az apró darabokra vágott sajtok. Lehetőleg erősebb ízűek. Különben nem lesz íze a fonduenknek se.
Ha összeolvadt mártogathatjuk bele a kenyeret, vagy zöldségeket.
Csokoládésat, tejszínnel elkeverve készíthettek. Természetesen gyümölcsökkel mártogathatjátok. Igazán alkalmas romantikus vacsorához a kedvessel.
Amit a fondue etikettről tudni kell, ha férfi ejti a kenyerét a szószba fizet még egy kört, ha pedig nő, csokot kell adni az asztaltársainak.
Vidám fondue-zést kívánok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése